De Kanarie:

De geschiedenis van de kanarie

Vanaf 1580 werden de boeren van de Canariesche Eilanden aangemoedigd om te gaan fokken met hun inheemse kanaries voor de export. Het is niet duidelijk wanneer de eerste gele kanarie verscheen, maar ze werden selectief gefokt in sommige delen van Oostenrijk voor het eind van de 17de eeuw. Toen de Oostenrijkse mijnen in 18de eeuw werden gesloten, vertrokken de mijnwerkers met hun vogels naar de Harz, een bergmassief in Duitsland. Vandaar werden kanaries verkocht in geheel Duitsland en ze reisden naar Engeland vanuit de havens in de Lage Landen. De vogels werden verkocht in speciaal ontworpen houten kooien, zodat ze bekend waren als kwaliteitsmerk. In de 18de eeuw waren de kanaries erg populair in de koffiehuizen van geheel Europa. Hun zang trok klanten aan en wederkering hielp dit de vraag naar gedomesticeerde vogels te stimmuleren. Ook is bekend dat groepjes kanaries meegenomen door Europa om op te treden voor klanten in herbergen. Hoewel de kanaries het best bekend zijn vanwege hun zang, kunnen ze ook de menselijke stem immiteren. Hierdoor kregen ze zeer veel aandacht van het publiek en in Victoriaanse tijden was een sterke gespecialiseerde interesse voor kanaries waarneembaar. Veel voorouders van de huidige rassen kwamen in die tijd tot ontwikkeling, ofschoon een aantal van deze, Zoals de London Fancy, weer verloren is gegaan. Nieuwe rassen gaan door met zich te ontwikkelen. Het grootste succes in het kweken van kanaries in deze eeuw werd berijkt in de ontwikkeling van de Roodfactorige vogels, het resultaat van het zoeken naar zuiver rode kanaries omstreeks 1920.

De verschillende soorten kanaries.

Er bestaan 3 verschillende soorten kanaries namelijk de

Zangkanaries

Kleurkanaries

Postuurkanaries.

Naast de liefhebberij om zang en postuukanaries te houden en te fokken, bestaat er de laatste jaren een zeer grote belangstelling voor het fokken van kleurkanaries. De kleurkanarie is een kanarie die geheel afwijkt van de wilde voorouder. De kleur van wilde kanaries bestaat hoofdzakelijk uit grijsgroen, dat veroorzaakt wordt door de pigmenten zwart en bruin en een gele vetkleurstof. de groene kleur is een interferentiekleur, en wordt tevoorschijn geroepen door het daglicht, dat de kleuren zwart, bruin en geel als groen aan onze ogen terugkaatst. Dat op het zeer grote aantal kanaries dat in europa werd gefokt als kooivogel een afwijkende kleur zou voorkomen, lag voor de hand, want ook in de natuur komen afwijkende kleur- en tekeningpatronen voor, zeker wanneer een vogelsoort geheel is geisoleerd en de selectie, de keus tot het zoeken en vinden van een levenspartner, maar gering is. De knariefokkers, die kanaries fokten met enkele lichte staart- en vleugelpennen of meerdere gele veertjes in het verenpak, paarden deze vogels onderling en verkregen hieruit vogels die steedes meer bonte tekening voerden, waarmee de bonte kanaries waren ontwikkeld. Door een strenge selectie duurde het niet lang of ook geheel gele exemplaaren werden geboren uit licht bonte vogels die lichtgeel gekleurd waren en die zoals later bleek voor hun geelfactor fokzuiver bleken te zijn: schimmel geel. Donkergele exemplaren werden eveneens geboren, intensief geel. Deze zijn eveneens fokijver. Naast de gele ontstonden er echter ook bruine kanaries, die de naam feuille morte (dood blad) kregen, omdat deze kleur veel overeenstemming vertoont met het dode blad van diverse boomsoorten. Het ontstaan van deze kleurslag is te verklaren door het plotselinge verlies van het zwarte pigment uit de groene kanarie, dit is kleurmutatie. Hieruit blijkt dat de pigmenten die de wilde kanarie in zich draagt, te scheiden zijn, iets dat men al eerder bij andere vogelsoorten geconstateerd had. Ook dit bruin bleek fokzuiver te zijn en door de juiste slectie slaagden de fokkers erin donkerbruine exemplaren te ontwikkelen, die wij betitelen met intensief bruin. Bruine knaries komen nu voor in de variaties: bruin, goudbruin, zilverbruin en en bruin met rood pigment als bijtint. Bruin x bruin is mogelijk, evenals groene man x bruine pop, zilverbruine, of goudbruine pop. Ook een blauwe man kan worden gebruikt, maar geeft x zilverbruine pop dode jongen door de lethaalfactor. Het zilver moet de kleur bezitten van grijsachtig grijs zilver van oude voorwerpen; onder de snavel en op de borst is de kleur iets donkerder dan tussen de pootjes en onder de stuit. Kop, vleugelpennen en staartpennen zijn egaal diep bruin, de nagels daarentegen donkerder hoornkleurig. Oogstreepjes en wangvlekken zijn zichtbaar, terwijl een minimale aanslag, alleen in lichtgeel, op schoften en slagpennen is toegestaan.

 

De kleurkanarie

Door strenege selectie en doelbewuste teeltkeus de vorm, het model en de structuur van de veren ineenbepaalde ontwikkelingsrichting kunnen worden gelied. Meer dan een eeuw geleden waren het vooral de Nederlandse, Belgische en Franse kanarieliefhebbers, die zich bij de fok van hun vogels toelegden op de verandering van vorm en gevederte, waardoor tenslotte langzamerhand specifieke lokaalrassen ontstonden, zoals we dit ook tegenkomen bij het fokken van honden- en sierduivenrassen. De Engelse kanarieliefhebbers legden zich, in tegenstelling tot de andere hiervoor genoemde liefhebbers toe op het ontwikkelen van kleurvariaties en vormverandering, waardoor vogels ontstonden die wel twee keer de afmeting hadden van de oorspronkelijke kanarie, Alsmede vogels die aantrekkelijk kleiner zijn, terwijl naast diverse kleurnuanceringen ook prachtige kuifvormen werden ontwikkeld. De meest opvallende kanaries zijn wel de Frise kanariesoorten, waarvan gehele veervelden sterk gekruld zijn, terwijl de Belgische Bultkanarie, vroeger wel met "doodbidder" betiteld, een wel zeer uitzonderlijke plaats in de kanariewereld inneemt. Nadat in de Lage Landen aan de Noordzee de belangstelling lange tijd tanend was, is er de laatste jaren een steeds grotere belangstelling te constateren voor deze fraaie en soms bizar gevormde vogels, die op menige tentooonstellingen worden ingezonden. Deze tentoonstallingen die voor de leek een grote trekpleister zijn, hebben ook betekenis als propaganda voor de gehele kanarieliefhebberij. De bekendste kleurkanaries zijn wel de rode en de gele kanaries.

De zangkanarie

De kanarie is vooral bekende om zijn zangkwaliteiten. Bijna alle vogels beschikken over een stemgeluid, terwijl er geen scherpe grens te trekken valt tussen zang en roep. Meestal onderscheidt de zang zich van andere vokale uitingen van een vogel door een veelvuldige herhaling, vaak door luidheid en ook wel door een zekere gecompliceerdheid van melodie. De omstandigheden, waaronden de zang plaats vindt, correleren altijd min of meer met de voortplatingscyclus. Het stemorgaan van vogels ligt niet in het voorste deel van de luchtpijp, zoals bij de mens, maar diep in de borstholte, op de plaats waar de luchtpijp zich in twee bronchieen vertakt. De binnenwand van het stemorgaan of de syrinx draagt een aantal stemvliezen, die door de uitstromende lucht in trilling worden gebracht. De stemspleten, gevormd door de openingen van de bronchien, kunnen door spiertjes nauwer of wijder gemaakt worden. Het mannetje beschikt over een grotere syrinx dan de poppen, daardor zingen de mannetjes ook beter. Al spoedig hadden fokkers door, dat de zang bij kanaries op aanleg berustte, maar dat tegelijkertijd elke jonge kanarie zijn eigen klank- en zangaart bezit, al naar gelang zijn afstemming.

Kweken in broedhokken

Het kweken van kanaries in broedhokken is de beste mogelijkheid, je kunt alles beter in de gaten houden, je weet welke jongen bij welke ouders horen in een voliere waar je met meerdere koppels broed is dit veel moeilijker.
Een broedhok moet ongeveer 50 x 60 x 40 cm zijn. Het kweken in broedhokken is beter dan in een voliere want dan weet je zeker wie de ouders van de jonge vogeltjes zijn.

Als je wilt beginnen met kweken moet je eerst kijken of je koppels waar je mee wilt gaan kweken wel broedrijp zijn. Als dit zo is dan is de onderbuik van de kanarie kaal. je kunt nu ook goed zien wat een man of en pop is. Als ze nog niet broedrijp zijn kun je iedere week de verlichting een half uurtje langer laten branden. tot dat je 14 uur licht hebt. je kunt bijvoorbeeld iedere zaterdag de uitschakeltijd van het schakelklokje een half uur later zetten. ik heb zelf de verlichting van 7.30 uur tot 21.30 uur aan.

zodra de vogels broedrijp zijn kun je ze een nestkommetje en nestmateriaal geven. ik gebruik zelf een stenen nestkummetje die in een ring hangt. doe in det nestkommetje een inlegnestje van cocosdraad of sisal draad. bespuit dit nestje met U2, dit is een vogelmijtenbestrijder. Je kunt dit in vloeibare vorm krijgen maar ook in een spuitbus. Het nestmateriaal doe ik in een ruifje de je aan de tralies van het frontje van de broedkooi kunt hangen. Je kunt het beste zacht nestmateriaal gebruiken. Als het goed is gaan ze nu binnen enkele dagen een nestje maken. Als het nestje klaar is wordt het eerste eitje gelegd. Je kunt nu het nestmateriaal weg halen. Ik haal iedere keer als er een eitje gelegd wordt het eitje weg en leg er een kunsteitje voor in de plaats. Dit doe ik drie dagen lang tot het vierde eitje gelegd is, dan haal ik de kunsteitjes weg en leg de normale eitjes er weer voor in de plaats. De eitjes die ik weg haal doe ik in een bakje. Alle bakjes zijn genummerd net zoals de kooien. In deze bakjes doe ik gezeefd schelpenzand zodat de kleine schelpjes de eieren niet kunnen beschadigen. Na ongeveer 14 dagen broeden komen de bevruchte eitjes uit. Als de jongen 6 of 7 dagen oud zijn kun je ze ringen. De jongen zullen snel groeien en na 19 tot 21 dagen, als de vogels op de rand van het nestje gaan zitten kun je het nestje met jongen en al op de bodem van de kooi zetten. Nu kun je de vogels een nieuw nestkommetje en nieuw nestmateriaal geven. 7 dagen later kun je de jongen in een andere kooi doen. Je moet nog wel af en toe de moeder bij de jongen doen om ze bij te voeren. Als ze zelfstandig kunnen eten kun je ze in een grot kooi doen of in een voliere mits het buiten warm genoeg is.Kweken in de voliere

Er zijn verchillende manieren om te kweeken 1 daarvan is in de voliere. Als je selectief wilt fokken kun je dit beter niet doen omdat je niet goed in de gaten kunt houden welke jongen van welke ouders zijn. Het kan dus mogelijk zijn dat als 2 kanaries gaan paren dat ze familie zijn waardoor je inteelt krijgt. Wil je toch in de voliere broeden hang dan nestkastjes op in de voliere, maar zorg ervoor dat ze niet nat kunnen regenen en dat de vogels er geen nestje op kunnen maken i.pv. in het nestkastje. Als je mes zebravinken gaat broeden moet je uitkijken dat je geen nestmateriaal meer geeft als de eitjes al gelegd zijn, want dan bouwen ze over de eitjes gewoon weer verder en vergeten de gelegde eitjes. Als je wilt gaan broeden moet je wel voldoende licht hebben de kanaries hebben ongeveer 14 uur licht nodig om broedrijp te worden. Je moet diet in eenkeer het licht 14 uur lang laten branden maar per week ongeveer een half uurtje langer.

 Voedsel

Voor kanaries kunt u speciaale zaadmengsels kopen. Deze kunt u aanvullen met eivoer of voor rode kanaries rood-eivoer, verse onkruidaden en onkruiden zoals vogelmuur. Kanaries lusten af en toe ook wel een stukje fruit, bijvoorbeeld appel. Grit en maarkiezel moeten altijd aanwezig zijn zodat de vogels er naar eigen behoefte van kunnen nemen.