De Gele kanarie makkelijk te kweken

De gele kanarie is bijna op de witte vogels na de meest voorkomende vogel op onze tentoonstellingen, zeker op grote TT en op internationale wedstrijden ziet men deze vogels veel. De Geel intensief, Geel schimmel, Geel ivoor intensief, geelivoor schimmel grote reeksen met veel vogels. Komt dat nu omdat deze vogels makkelijk te kweken zijn? Nou dat betwijfel ik toch, al blijkt zeker de laatste jaren in deze kleuren prachtige exemplaren te bewonderen vallen. In de Gelen met de ivoorfactor is het aantal iets minder maar vooral de Geel intensief doet het erg goed. Dat de gele het goed doet bij veel liefhebbers kwekers en tentoonstellers komt zeker niet omdat ze makkelijk te kweken zijn maar omdat deze kleur in da kanarie sport een veelgeliefde kleur is. Alles bij elkaar genomen zou men kunnen zeggen dat deze kleur mits de grondregels goed in de gaten te houden deze vogels goed te kweken zijn maar toch worden er nog fouten gemaakt die men eigenlijk zou kunnen vermijden, maar een goede gele kweken dat valt nog niet altijd mee. Ik heb dit zelf al meerder malen ondervonden.

Van belang is dat men goede fok zuivere vogels aankoopt, het liefst bij een liefhebber die al vele jaren bewijst deze vogels te kenen door goede resultaten te overleggen op en via de tentoonstellingen. Koop deze vogels dan ook met het kweekboek er bij zodat je de juiste vogels en leeftijd koopt, en dat het geen inteelt is. En begin zo met zelf een stam op te bouwen. Voor de beginneling wil ik nog even wat zaken, benamingen en kweekwijzen herhalen aangaande deze vogels voor de ervaren liefhebber nog eens een opfrissen die ook voor hen als voor mij weer eens nuttig zijn. De gele vogels zullen er wel bij varen, dat zien we al jaren op onze tentoonstellingen.

Wat is intensief

Men spreekt van intensieve vogels (bevedering).

De vetstofkleur is oplosbaar in oliën of vetten.

Wat is schimmel

Een bevedering wordt schimmel of niet intensief genoemd als deze van zodanige lengte en fijnheid is, dat de vet stofkleur niet tot in de toppen van de veren en veertjes kan doordringen en dus de topjes kleurloos wit blijven.

Het gevolg daarvan is.

Dus het moet met de bovenvermelde punten duidelijk zijn om een intensieve vogel te onderscheiden van een schimmel vogel, zelfs bij een witte vogel moet dit kunnen, beoordelen op de lengte van de bevedering, door de vogel op te blazen en de lengte van de bevedering te beoordelen in de flanken en dijen. De beoordeling van de intensieve vogels zal dit duidelijk makkelijker zijn maar ook heb je hier te doen met vogels die je in twijfel kunnen brengen zeker de minder ervaren liefhebber zal bij het zien van een intermediaire vogel wel eens kunnen twijfelen. Maar toch met wat op te letten en te ontleden moet en kan iedereen daar uit komen.

Waar op letten bij de kweek

Om intensieve vogels te kweken mogen we nooit twee vol intensieve vogels aan elkaar koppelen. De jongen hebben en kleine overlevings kans, en de bevedering zal er erg schraal uit komen te zien, Zelfs de kiem in het ei kan afsterven door de letaal factor.De juiste methode is vol intensief x matig intensief en dan nog goed letten op de bevedering. Het gevaar bestaat hier dat men het matig intensief niet goed inschat en daardoor weer in de problemen komt, met zowel de bevedering en of de letaal factor. Maar door wat inlichtingen en hulp te vragen van een ervaren kweker is dit ook vrij goed te leren.Om goede schimmel vogels te kweken dan letten we er op om nooit geen twee volschimmel vogels aan elkaar te koppelen. De hoeveelheid schimmel zal zich blijven uitbreiden en we krijgen vogels met een te lange bevedering met een teveel aan schimmel sporen. Voor het kweken van schimmel vogels geven we dus de voorkeur aan kweekvogels met een matige hoeveelheid schimmel, en gelijkmatig over het lichaam is verdeeld, let daarbij ook op de grote van de vogels. Van de schimmelfactor komen ook veel gradaties voor het zelfde als bij de intensieve, en dat is het probleem van de gele kanarie er zijn zoveel verschillende gradaties maar is dit wel alleen bij de gele nee toch. Daarom stelt men ook

  1. Geel intensief of wel de dubbele geelfactor.
  2. Geel schimmel of wel de enkelvoudige geelfactor.

WE KUNNEN HIER UIT MAAR EEN CONCLUSIE TREKKEN EN DIE IS DE KWEEK VAN GEEL INTENSIEF EN VAN GEEL SCHIMMEL KAN NIET SAMEN.

Dit wil zeggen men kan zelden geel intensief en geelschimmel kweken uit een koppel, men moet zelfs deze soorten goed gescheiden houden en alleen Intensief x matig intensief kweken. En geelschimmel x matig schimmel. En door een goede kennis en stam van je vogels je hierin iets verder gaan. Kweekt men te zeer door elkaar dan krijgt men de intermediaire vogels en die worden dan ook weer bestraft door de keurmeester, deze vogels kunnen wel weer goed zijn voor de komende kweek, maar dat zal nu wel duidelijk zijn denk ik.

Opletten met voeding

Bij de gele vogels moeten we zeker in de rui periode goed opletten met de voeding, plaats de vogels nooit langs een volière met rode vogels en geef je vogels geen caroteen houden de zaden, deze zullen door de invloed hiervan je vogels dieper gaan doorkleuren en of een oranje bijtint geven wat uiteraard ook weer foutief is. Geef ook geen onkruidzaden en pas ook op met bepaalde soorten groenvoer ziet beste liefhebbers dat bij de gele nog vele problemen om de hoek komen kijken maar door doordacht en met kennis te werk te gaan is de gele terecht een pracht van een vogel om te zien en te houden, ik hoop het een en ander weer bij jullie onder de aandacht gebracht te hebben, het zal zeker de vogels en zijn kleur te goede komen. Erg veel geel kwekers stellen zelf hun zaadmengeling samen, dit om zoveel mogelijk carotheen houden de zaden te vermijden, en of in minum aantal aanwezig te zijn.

De Geel intensief

Intensief met dubbele geel factor, gelijkmatig verdeeld schimmel sporen zijn niet toegelaten. Een zekere hoeveelheid citroenfactor zal ten goede komen aan de totaalkleur. De snavel, poten en nagels moeten vleeskleurig zijn.

De Geelschimmel

Niet intensief met enkelvoudige geelfactor, gelijkmatig verdeeld. Gelijk verdeelde schimmel over de gehele vogel. Snavel, poten en nagels moeten vleeskleurig zijn.Het kweken van de gele vogels vraagt zoals bij de vele andere soorten veel kennis en inzicht, de gele vogel is erg mooi om te zien en te kweken maar dat hij makkelijk te kweken is daar ben ik het in tegen stelling van vele niet mee eens, zoals hierboven beschreven spelen veel factoren een rol hierin heb je deze goed onder controle en een goed uitgebalanceerde stam ja dan zullen de goede gele vogels er zeker uit komen. En nog dit ter afsluiting zorg ook dat je gele vogels niet in het felle zonlicht komen ook dan kan er een opbleking komen en dit kan weer lijden naar een wat kleurverwatering. Ja en sommige onder jullie hoor ik al denken ,ja en de kleurstimulerende middelen dan? Ja die zijn er ook en dit is dan weer een ander hoofdstuk wat ook weer de nodige kennis en inzicht vraagt.

Met dank aan Wout van Gils